Hein Post: wegwijs in de wondere wereld van wijn en spijs
Henk. Die weet van wijnen. Hij bracht zijn jeugd door aan het Overwinningsplein, waar hij kerstpakketten bezorgde voor Hein Post. Al gauw vroeg eigenaar Hein hem in de winkel te komen werken. Dat was 28 jaar geleden. Henk, toen nog docent Engels, schoolde zich direct om tot vinoloog. Sindsdien deelt hij zijn wijn en zijn wijsheid. Ook vanavond, tijdens onze wijnproeverij. Als een spons neem ik de kennis op. En alle wijn natuurlijk. 😉
Henk leert ons alles over wijn. Maar ook over spijs. Want bij iedere bite verandert de wijnsmaak. En laat de wijnshop van Hein Post nou nét uitpuilen van de ambachtelijke Italiaanse delicatessen. #nomnomnom
Welke wijn past bij het eten?
De nieuwjaarsperiode is het allerleukst, volgens Henk. Mensen komen langs met recepten en vragen welke wijn het beste bij hun gerechten past. ‘Neem zalm’, vertelt hij. ‘Daar kun je – vanwege de vettigheid – het beste chardonnay bij serveren.’ Sauvignon blanc? Dat gaat fantastisch samen met geitenkaas uit die regio. En asperges eet je bij pinot blanc of een droge riesling. En zomertips? Die heeft Henk ook; dus lees gauw verder.
Kleur bekennen in Groningen
De hele avond vloeit het advies zo rijkelijk als de wijn. Mijn pen kan het niet bijbenen. Wist je bijvoorbeeld dat witte wijn en rode wijn dezelfde kleur kunnen krijgen? ‘De kleur verraadt hoe oud de wijn is: hoe bruiner je wijn, hoe ouder. Een witte wijn kan dus zó oud zijn, dat het rode wijn lijkt’, vertelt Henk. ‘En een donkere rosé is niet per definitie complexer.’
Lastige taal in de wijnwereld
Poe. Wijn klinkt behoorlijk ingewikkeld. Want wat ís een complexe wijn eigenlijk? Het antwoord blijkt eenvoudig: bij een complexe wijn neem je veel verschillende geuren waar. That’s it. Helemaal niet zo moeilijk dus.
Droog, droger, droogst
Wat betekent sec? En wat is dan brut? Ik kom er nooit uit. Nu weet ik het verschil: brut is droger dan sec. Demi-sec is nog iets zoeter dan sec. En de allerzoetste mousserende wijnen noemen we doux. Goed om te weten als je een zoetekauw bent.
Welke wijnen zijn het lekkerst?
We proeven in totaal 7 wijnen. Nog nooit heb ik zo’n leerzame wijnproeverij gehad. Want bij ieder glas weet Henk van alles te vertellen en een heerlijk hapje te serveren. Rechtstreeks uit de winkel. Hieronder een overzicht van alle wijnen. Met spijstips en prijzen.
● Mousserende wijn:
S.A. Cava – Jaume Serra (Spanje, Penedes) – 6,95 Mijn favoriet!
Fris, groene appel.
● Soorten witte wijn:
○ 2017 Soave – Tenuta Corte Giacobbe (Italie, Veneto) – 8,95
Fris, appelig. Lekker met parmaham of serranoham.
○ 2018 Viognier – Jabaulet-Aîné (Frankrijk, Rhône) – 9,95
Bloemig, wit fruit, geur van abrikoos. Lekker bij crackertje met milde aioli.
● Soorten rode wijn:
○ 2018 Cheverny Rouge – Domaine Sauger (Frankrijk, Loire) – 10,95 Zomertip!
Fris rood, kers, framboos. Lekker met aardse smaken, zoals paddenstoelentapenade. Ook lekker voor bij de barbecue.
○ 2017 Crios Malbec – Susanna Balbo (Argentinië, Mendozza) – 10,95
Blauwe bessen, donker, zacht. Heerlijk met tonijn, burger, Bleu de Wolvega.
○ 2016 Cair Cuvée – Dominio de Cair (Spanje, Ribera del Duero) – 13,95 Mijn favoriet!
Aards, houtig. Najaarswijn. Combineren met Stompetoren oude kaas uit Alkmaar.
● Dessertwijn:
2018 Brachetto d’Acqui – La Gironda (Italië, Piëmonte) – 13,95
Rood fruit, cassis. Lekker met amarettikoekjes, maar ook met oude kaas.
Wat kost een wijnproeverij bij Hein Post?
Voor een wijnproeverij bij Hein Post betaal je zo’n 25 euro per persoon. Daarvoor krijg je een avondvullend programma. Je kunt kiezen voor een thema-avond, zoals:
● Landen-avond: alleen maar wijnen uit een bepaald gebied. Spaanse mousserende wijnen kunnen bijvoorbeeld veel verrassender zijn dan de Italiaanse, weet ik nu.
● Oude vs. nieuwe wereld: je vergelijkt oude druivenrassen met nieuwe druivenrassen.
● Wijn en spijs (onze thema-avond): wat doet de smaak van wijn als je er bepaalde gerechtjes bij eet?
● Riesling-avond: ontdek dat de Duitse wijnwereld bulkt van de heerlijke Riesling (en veel meer omvat dan die zoete wijnen die wij kennen uit de supermarkt).
Betaalbare wijn voor in je picknickmand
Zoek je een goedkope wijn voor een feestje? Die heeft Hein Post gelukkig (ook in de online shop). Zelf ben ik erg enthousiast over de witte huiswijn (5,95 per liter). Maar de Spaanse cava is ook goed te betalen (6,95). Net als de rode huiswijn (grenache: 5,95). Die gaat in mijn picknickmand: op weg naar het Stadspark of de Hoornse Plas.
Tot slot: 5 wijntips van Henk (en een beetje van mij)
Je merkt het al: ik raak niet uitgepraat over deze wijnproeverij. Dat komt door het aanstekelijke enthousiasme van Henk. Maar deze laatste wijntips wil ik je écht niet onthouden. Dus daar komen ze dan. Daarna ben ik he-le-maal uitgetypt. Echt waar. Beloofd. Pinky promise.
1. Wijnkwaliteit. Probeer de pinot noir: die is op dit moment beter en goedkoper dan rode bourgogne. Voor witte wijnen geldt: de pinot grigio is niet meer wat ie geweest is. Een goed alternatief is de viognier of soave.
2. Temperatuur. Drink je wijn niet te warm. Ook rode wijn niet. Hoe meer rood fruit je wijn bevat, hoe koeler je ‘m eigenlijk moet drinken. Heb je geen wijnkoeler? Leg dan een koelelement in je vriezer die je om de fles kunt schuiven.
3. Kies eens Cava. Cava is de Spaanse tegenhanger van prosecco. Maar… cava telt 3 druiven en prosecco slechts 1. Cava kent – net als champagne – een tweede gisting op fles. Het resultaat? Meer smaak. Van de prijs word je helemaal blij, want de cava uit onze wijnproeverij kost maar 6,95 euro.
4. Supermarktwijn. Je wilt een lekker wijntje meenemen, maar de slijter is dicht. Wat nu? Twee wijnen waar je volgens Henk wel mee aan kunt komen op een feestje: Crémant de Bourgogne (Jumbo) en Cecchi (Albert Heijn).
5. Zomertip. Rosé Miraly Toscana (Francesca dal Cero).
Praktisch:
Wat: wijn(proeverij) Hein Post
Waar: Overwinningsplein 20-22
Welke lekkere wijnen moeten wij écht eens proeven? Laat het hieronder weten in een reactie.
0 reacties