Dichterbij Wetenschap door Studium Generale
Als werkende docent blijf ik graag ook eeuwig student. De bloemkool in mijn hoofd verwen ik daarom zo nu en dan met een lezing of debat. Studium Generale Groningen bewijst me hierbij al jaren een trouwe dienst. Het laat me zien waar wetenschap, cultuur en maatschappij elkaar raken. Iets wat op creatieve wijze voelbaar werd tijdens de Science Slam 2019.
Wetenschapper ontmoet dichter
Stel je eens voor. Je bent een jonge wetenschapper en voor een dagdeel ben je tot een dichter veroordeeld. Doel? Een publiek inpakken door je ingewikkelde onderzoek zo toegankelijk mogelijk aan het licht te brengen. Voor deze uitdaging stonden 10 promovendi en 11 dichters uit binnen- en buitenland in een volgepakte theaterzaal van cultuurcentrum USVA. Het publiek geeft een betrouwbaar beeld van de doelgroep van Studium Generale; deels Nederlands, deels Engels, variërend in leeftijd en veelal hoger opgeleid.
Hamsters, aardbevingen en MBO scholieren
Even zoveel onderwerpen als dicht- en presentatievormen passeren de avond de revue. Hierbij een lukrake greep uit het tiental art performances. Koen Hendriks (PhD) en Kasper van Hoek (dichter) leggen in een humoristische dialoog uit dat mensen –net als hamsters- zijn gemaakt voor de winterslaap; een toestand die bij een niertransplantatie voordelen kan hebben. Verder, met hun statement “the most vulnerable first, not survival of the fittest” laat een trio de impact van een aardbeving in Letland voelen. Ook scholieren op het MBO (niveau 2) komen aan bod. Na hun studie gaan ze vaak té vroeg de praktijk in waarna ze minderwaardig afdruipen. Femke Bijker (PhD) en Hanne Stegeman (dichteres) eindigen krachtig met het tegengeluid van een leerling: “Ik mag meedenken!”, “Ik doe ertoe!”, “Ik kan wat!”.
Persoonlijke favoriet
Spiegelneuronen. Wat!? Ja, dit bijzonder soort hersencellen zijn volgens onderzoeker Lionel Newman (PhD) en dichter Richard Nobbe (prijswinnaar Science Slam 2018) nodig om elkaars intenties en opvattingen te kunnen lezen. Meer inzicht in het brein kan zodoende communicatie en het maken van beslissingen, verbeteren. Maar hoe giet je deze boodschap in een originele vorm? Een fragment dat het duo aan de zaal richtte en ze de tweede plaats opleverde:
You know the person next to you
You know the one behind
You know they dream, they want, they fear
You know their name is “I”
Let’s not pretend we’re not the same
Take a look up close
Let’s take a look at your brain
And see what we all know
Break up the skull
Follow the waves and see
That ‘You’ is ‘I’
And ‘we’ are ‘me’
And the winners are …
Tromgeroffel… Tanny Dobbelaar (filosofe) en Mauricio Plat (dichter)! Beiden werden muzikaal bijgestaan door gitarist Joost Dijkema die de avond zijn fanclub verder uitbreidde. Met familieverhalen als onderwerp en een zoektocht naar identiteit in het bijzonder, raakten zij de meeste gevoelige snaren in het publiek. Klik hier voor een opname van het winnende optreden.
Praktisch:
Studium Generale biedt in uptempo lezingen, films en debatten waarin wetenschap, cultuur en maatschappij elkaar snijden.
Tip voor een avondje met inhoud
Combineer een lezing (entree 4 euro en gratis voor studenten) in het Academiegebouw (Broerstraat 5) met een gezellige nazit in het nabijgelegen café Mr. Mofongo (Oude Boteringestraat 26).
Deze maand februari komen uiteenlopende thema’s aan bod, waaronder: Onbegrensde liefde, over vrijheid en partnerkeuze. Reuk, het vergeten zintuig. Roes, risico en regels, over de normalisering van drugs in het uitgaansleven. Klik hier voor het meest actuele en volledige maandprogramma.
Heb jij een suggestie om de geest scherp te houden in Stad? Laat het hieronder weten in een reactie en wellicht lichten we het initiatief of de organisatie uit.
0 reacties