De geschiedenis van Groningen (her)ontdekt: Van Noordelijk Scheepvaartmuseum naar Museum aan de A
Dat Groningen een rijke historie heeft zal vast niemand verbazen. Kijk bijvoorbeeld naar de indrukwekkende gevels en timpanen uit de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw, en de eeuwenoude prominente kerktorens. Maar zoals met zoveel dingen, moet je soms wat beter kijken wil je de geschiedenis van een stad kunnen ontdekken en ontcijferen.
Zo zien mensen het Noordelijk Scheepvaartmuseum (NSM), gelegen aan de Brugstraat in de binnenstad, met enige regelmaat over het hoofd. Zonde, als je het mij vraagt, want zowel de buitenkant als de binnenkant van het museum omvatten een indrukwekkend en belangrijk stukje geschiedenis van Groningen.
Het museum
De twee aan elkaar grenzende gebouwen, het Canterhuis en het Gotisch huis, dateren uit de vijftiende of begin zestiende eeuw en de negentiende eeuw. Samen tonen zij aan de binnenkant, door een verzameling aan schilderijen, modelschepen, souvenirs van vroegere zeelieden en maritieme instrumenten, het verleden van de Noord-Nederlandse scheepvaart en de stad.
Een eerste impressie
Mijn eerste bezoek aan het NSM is alweer een tijd geleden, maar wat ik mooi vond aan haar collectie is dat het zo effectief is onderverdeeld in periodes en onderwerpen. Doordat ieder schilderij, modelschip en souvenir een goed doordachte plaats, functie en verhaal heeft, lijkt het minder op een uit de hand gelopen verzameling. Vooral de verhalen die naast de meeste voorwerpen zijn uitgeschreven onthullen interessante aspecten van het toenmalige leven. Bijvoorbeeld het verhaal achter een prachtige serviesset, die geschonken werd aan een zeeman die een drenkeling wist te redden.
Dat ik erg onder de indruk was van het museum blijkt; niet al te lang na mijn eerste bezoek meldde ik me aan als stagiair/vrijwilliger! Nu haar deuren gesloten zijn is het even geleden, maar als het straks allemaal weer veilig kan, ben ik er vast weer regelmatig te vinden. Ik zal dan wel door een andere deur moeten…
Verandering in het verschiet!
Het NSM gaat namelijk verbouwen! En niet alleen de buitenkant, maar ook de inhoud van het museum wordt in een nieuwe vorm gegoten. Op 1 april 2020 maakte het NSM bekend dat ze een historisch museum van Stad en provincie gaat worden, en dat onder de nieuwe naam ‘Museum aan de A’. Het nieuwe museum, dat zich zal vestigen in de panden van het huidige museum en een pakhuis aan de achterzijde, heeft als doel om inwoners en bezoekers van Groningen te verbinden met de geschiedenis van Stad en Ommelanden. Het museum stimuleert bezoekers daarom actief bij te dragen aan de programmering; je leert daardoor niet alleen over de Groninger geschiedenis, je beleeft het actief!
Een historische ontmoetingsplek
Het museum wil dan ook een historische ontmoetingsplek worden. Ofwel: een flexibele, laagdrempelige en gastvrije omgeving waar je van alles kunt ondernemen en mensen kunt ontmoeten. Na het bezoeken van de expositie en tijdelijke tentoonstellingen kan je bijvoorbeeld heerlijk bijkomen met een kopje koffie bij het gloednieuwe museumcafé Het Pomphuis, maar je kan ook lezingen bijwonen, een workshop volgen en zelf historisch onderzoek doen.
De collectie
De scheepvaart en maritieme verhalen blijven een onderdeel in de collectie van het museum, maar de focus zal liggen op de algemene geschiedenis van stad en provincie. Het museum zal een verzameling worden van objecten en verhalen van Groningen en Groningers.
Dus, ben je nog niet zo bekend met de stad Groningen en haar geschiedenis? Museum aan de A zal de perfecte aftrap bieden!
Welk stukje geschiedenis van Groningen ontdek jij het liefst zo snel mogelijk? Laat het me weten in de reacties!
Nog niet uitgelezen?
Check onze andere blogs over de tofste musea in Groningen.
Recente blogs
0 reacties