Pieterpad etappe 3: van Groningen naar Zuidlaren, een wandeltocht van 21 km

door | 28 mrt 2025 | Actief, Toeren en ontdekken, Wat te doen

Home » Wat te doen » Actief » Pieterpad etappe 3: van Groningen naar Zuidlaren, een wandeltocht van 21 km   |  tags:  wandelen

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/lieuwe-rozema/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Groningen is het eind- en beginpunt van twee etappes van het Pieterpad. Ik schreef eerder al over de etappe van Winsum naar Groningen. In dit tweede deel neem ik je mee van Groningen naar Zuidlaren, langs een paar prachtige groene parels die Groningen rijk is. Het ene moment wandel je in hartje Groningen, anderhalf uur later sta je midden in het bos te staren naar een Hunebed. Een paar markante kunstwerken maken de wandeltocht nog aangenamer. Het geeft maar weer eens aan hoe gevarieerd Groningen en omgeving is.

Vanaf het Hoofdstation loop je naar het zuiden, langs het Noord-Willemskanaal.

 

Pieterpad etappe 3 van van Groningen naar Zuidlaren, een wandeltocht van 21 km. Foto plek: Noord-Willemskanaal
 

Proathoes

Tussen de Van Iddekingebrug en de Van Ketwich Verschuurbrug doemt plotseling een soort stuurhut van een schip op. Het is het Proathoes, een kunstwerk van Frank Havermans uit 2012. Dit uit cortenstaal, hout en beton gemaakte object is bedoeld om hardlopers, wandelaars en fietsers even stil te laten staan om toevallige ontmoetingen mogelijk te maken. Vandaar ook de titel Praathuis, omdat met elkaar praten een oerbehoefte is. Via een trapje is het kunstwerk vanaf de dijk te bereiken.
 
Pieterpad etappe 3 van van Groningen naar Zuidlaren, een wandeltocht van 21 km. Foto plek: Proathoes 

Hoornsedijk

Kronkelend langs het Hoornsediep loopt de Hoornsedijk. Met zicht op het Noord-Willemskanaal en het Paterswoldsemeer is het de mooiste landweg van Groningen. De Hoornsedijk is niet voor niets onderdeel van het Pieterpad. Halverwege loop je over de ophaalbrug van het sluisje dat het Hoornsediep verbindt met het Paterswoldsemeer, de Nijeveensterkolk uit 1927. Een rijksmonument, waar je even op een bankje kunt zitten om bij mooi weer de boten af en aan te zien varen of een praatje te maken met de sluiswachter.
 

Stadsmarkering

De eenzame hoogspanningsmast aan het water is een van de tien stadsmarkeringen van Groningen, Gate Tower Clio genaamd. De zeven metalen vlammen staan voor de dagen per week en om precies 10.40 uur licht het getal 1040 op als verwijzing naar het jaar dat Groningen voor het eerst in historische geschriften wordt genoemd.
 

Sassenhein

Sassenhein – niet te verwarren met de plaats Sassenheim met een m – bestaat uit twee visvijvers vermomt als natuurgebied. De Noordplas ontstond door turfwinning, de Zuidplas door zandwinning voor de rijksweg A28. Saskia en Hein Aalderink, oftewel Sas en Hein (vat je ‘m?), kochten dit gebied in 1909 en maakten er een visparadijs van. Voor henzelf, bevriende hengelaars en relaties. Je vindt er baars, aal, blankvoorn, snoek, karper en zeelt. Vandaar dat het ook een waar paradijs is voor vogels als de visarend, het nonnetje en de zaagbek.

Even pauzeren kan bij Pavoljoen Sassenhein met groot buitenterras. Het adres is Lutsborgweg 51.
 

Appelbergen

Boven op de Hondsrug ligt natuurgebied Appelbergen, met de klemtoon op de eerste e. Vroeger was dit een militair oefenterrein, nu is het een bosrijk landschap met meertjes, heuveltjes en stuifzand. Je waant je echt even in een hele andere wereld.
 
Pieterpad etappe 3 van van Groningen naar Zuidlaren, een wandeltocht van 21 km. Foto plek: Appelbergen
 
Hier zijn een tweetal opties om even uit te rusten. Paviljoen Appelbergen in het bos en Herberg De Blankehoeve aan het begin van het Noordlaarderbos. Beiden met een buitenterras. De adressen zijn respectievelijk Hoge Hereweg 33 in Glimmen en Beslotenveenseweg 2 in Noordlaren.
 
Pieterpad etappe 3 van van Groningen naar Zuidlaren, een wandeltocht van 21 km. Foto plek: Blankehoeve
 

Noordlaarderbos

Dit bos- en natuurgebied is als sinds 1930 in bezit van Natuurmonumenten en het behoort tot de grootste bossen van de provincie Groningen. Tot eind jaren 70 was het een productiebos. In het bos vind je een hunebed en een galgenberg. Het moment dat je het bos aan de zuidkant verlaat, verlaat je ook meteen Groningen. Je bevindt je nu in het mooie Drenthe. Op naar Zuidlaren.
 
Klik hier voor meer informatie over Appelbergen en het Noordlaarderbos.
 
Pieterpad etappe 3 van van Groningen naar Zuidlaren, een wandeltocht van 21 km. Foto plek: Noordlaarderbos
 
Hiermee komt een eind aan de route van het Pieterpad door Groningen. Een route vol historie, natuur, musea, water en fraaie vergezichten.
 
Vanaf hier is het nog ruim 400 kilometer naar Maastricht.
 
Welke van deze plekken in Groningen vind jij het mooist? Laat het me hieronder weten.
 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This