Pieterpad etappe 2: te voet van Winsum naar Groningen
Het is de droom van menig langeafstandswandelaar: lopend van Pieterburen naar de Sint Pietersberg in Maastricht. Je wandelt 498 kilometer door de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Limburg. Gewoon de wit-rode bordjes volgen, die onderweg de route aangeven. Etappe 2 eindigt bij het NS Hoofdstation Groningen en etappe 3 begint daar vervolgens weer. Ik neem je mee langs de mooiste historische en groene plekjes van het Pieterpad in Groningen.
Etappe 2: van Winsum naar Groningen, een wandeltocht van 22 km
Je wandelt de gemeente Groningen binnen bij het gemaal Dorkwerd uit 1968. Er zijn mooiere gemalen in de provincie Groningen, zoals De Waterwolf/Elektra, dus wat mij betreft kun je snel doorlopen richting de Paddepoelsterweg.
De Huppels en het Galgenveld
Wandelend langs het Van Starkenborghkanaal kom je bij de Huppels. Een glooiend stuk grasland waar vroeger kasteel en klooster Selwerd stonden. Via de Laan naar ’t Klooster loop je naar het nabijgelegen uitkijktorentje.
Vervolg je weg langs het Galgenveld Paddepoelsterweg. Langs deze belangrijke noordelijke toegangsweg stonden vroeger de galgen. Hier werden veroordeelde misdadigers opgehangen om bezoekers eraan te herinneren welk lot misdadigers boven het hoofd hing. Je bent gewaarschuwd.
Zernike Campus
Rechts van de Paddepoelsterweg ligt het kloppend hart van de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool: de Zernike Campus. Een van de oudste en bekendste campussen in Nederland. Dit is de thuishaven van 35.000 studenten, 150 bedrijven en Nobelprijswinnaar Ben Feringa. In 1983 studeerde ik er zelf. Het was toen nog wel een stuk kaler en minder gezellig en in mijn beleving ook een heel eind fietsen vanaf de binnenstad.
Noorderbegraafplaats
Aan het eind van het Sleedoornpad ligt de Noorderbegraafplaats. Dit kerkhof werd in 1827 buiten de stad aangelegd om de vele doden te begraven als gevolg van de Groninger ziekte., dit was een vorm van malaria. Ongeveer 10% van de Groninger bevolking bezweek eraan. Daarnaast werden hier tot 1906 Joodse Groningers begraven.
Noorderplantsoen
Het Noorderplantsoen is de groene long van Groningen. De plek om te zijn als het mooi weer is. In de 17e eeuw lagen hier de verdedigingswallen van de stad. In de 19e eeuw kreeg het zijn bestemming als park in Engelse landschapsstijl. Tot 1994 liep er een drukke verkeersader dwars door het plantsoen. Mede dankzij mijn stem werd tijdens een referendum – met een nipte meerderheid van 51,2% – besloten de weg af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Wandelend door dit prachtige en stijlvolle park, zul je het met mij eens zijn dat dit een zeer wijs besluit was. In augustus dient het plantsoen als decor voor het internationale theaterfestival Noorderzon en in november voor het oudste loopje van Groningen, de Plantsoenloop.
Wil je even pauzeren? Dat kan bij eetcafé Zondag op het grote buitenterras. Het adres is Kruissingel 1.
Hoge der A
Samen met de Lage der A aan de overkant van het water, is de Hoge der A in mijn ogen het mooiste, maar ook het meest duistere stukje historisch Groningen dat er is.
Denk de auto’s weg, voeg een paar oude zeilschepen toe en je waant je even eeuwen terug in de tijd. De pakhuizen, de statige koopmanshuizen en de loskades. In totaal vind je hier 14 gemeentelijke monumenten. In december vindt hier WinterWelVaart plaats, onderdeel van het festival Wintergoud. Dan meren hier diverse oude schepen aan, waardoor dit stukje Groningen er nog sfeervoller uitziet.
Als handelsstad profiteerde Groningen tussen 1568 en 1815 van de slavernij. De Groninger scheepswerven bouwden zeeschepen, die hout, wapens, ijzer, koper, koffie, cacao en tabak van en naar WIC-gebieden vervoerden. Al die goederen werden opgeslagen in de pakhuizen langs de Hoge en Lage der A. Ook welgestelde families en stadsbestuurders verdienden eraan, door te investeren in oorlogsschepen en suiker- en tabaksplantages.
Museum aan de Aa
Dit was vroeger het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Nu heet het Museum aan de A. Een museum over de geschiedenis van de provincie en de stad Groningen. Het museum is gevestigd in het Gotische Huis, Brugstraat 24 en het Canterhuis, Brugstraat 26. Dit zijn de twee oudste steenhuizen van Groningen, uit het begin van de 14e eeuw.
De Akerk
Samen met de Martinitoren maakt de toren van de Akerk of de Der Aa-kerk met zijn kenmerkende gele strepen deel uit van de skyline van de stad. Binnen vind je de Stradivarius onder de kerkorgels: een Schnitgerorgel uit 1702.
Vismarkt
Vanaf het bordes van de Korenbeurs uit 1862 kijk je uit over de Vismarkt, op dinsdag, vrijdag en zaterdag de plek van de warenmarkt. De Korenbeurs functioneerde zoals de naam al doet vermoeden tot aan de jaren tachtig van de vorige eeuw als graanbeurs. Daarna werd het onder meer gebruikt als sporthal, spiritueel centrum en nu als supermarkt.
Folkingestraat
Een van de leukste winkelstraten van Nederland. Let ook eens op alle kunst in de Folkingestraat, waarvan een groot deel verwijst naar het rijke Joodse leven van voor de Tweede Wereldoorlog.
Peerd van Ome Loeks
Pal voor het Hoofdstation staat een van de bekendste symbolen van Groningen, het Peerd van Ome Loeks, van kunstenaar Jan de Baat. Het paard en zijn eigenaar Lucas ontleenden hun faam aan een bekend Gronings kinderliedje:
Peerd van Ome Loeks is dood, Loeks is dood, Loeks is dood,
Peerd van Ome Loeks is dood, hartstikke dood.
Guster nog goud gezond, sluig ‘e mit steert in ’t rond
Peerd van Ome Loeks is dood, hartstikke dood.
Vergeet niet nog even een kijkje te nemen in de stationshal, waar vijf schitterende art nouveau-achtige tegeltableaus te bewonderen zijn.
Je hebt het einde van etappe 2 bereikt, tijd om proviand in te slaan, de benen rust te gunnen en te gaan slapen. Hier wat tips voor goedkoop eten en slaapplekken in de buurt. Morgen weer een dag. Voor etappe 3 van het Pieterpad klik je hier.
Op het station zelf vind je een Albert Heijn to go, Etos, koffiekiosken, BackWerk en een Rituals. Een goede voetencrème kan na al dat wandelen geen kwaad lijkt mij.
Wat is voor jou de mooiste plek langs deze etappe van het Pieterpad? Laat het mij hieronder weten.
0 reacties