De Urban Walk: wandelend verrassend Groningen ontdekken
Samen met onze opgetogen medewandelaars – gehuld in comfortabele laagjes-outfits en rugzakken met zonnebrandcrème, lunchpakket en water, wandelen mijn moeder en ik zondagochtend 21 mei rond 9:45 uur in alle rust weg vanaf de startplek in het Noorderplantsoen. Klaar om wandelend Groningen te verkennen. Klaar om verrast te worden door de Urban Walk.
Daar waar de Urban Trail (de hardloopvariant van de Urban Walk) opzwepende dreunen kent en een startschot bij aanvang, is het bij de Urban Walk meer het idee doe maar relaxt. Kijk om je heen en heb plezier. Wandelen zonder tijdregistratie, zonder haast. Wel lekker sportief en in beweging, maar vooral ook gezellig wandelen en de ervaring om Groningen eens op een andere manier én soms zelfs behind the scenes te bekijken. Want we lopen vandaag ook door gebouwen en locaties die anders gesloten zijn voor publiek.
Een totaal andere besteding van mijn zondagochtend
Niet een ochtend lang lui in pyjama rondhangen, maar wandelen door Stad. Wat ligt Groningen er prachtig bij. Het is heerlijk droog en zonnig weer en de gezelligheid van het wandelen met mijn moeder en alle andere enthousiaste deelnemers maakt het wandelen letterlijk en figuurlijk licht. Het is de derde editie van het wandelevenement en al na de eerste kilometers kijk ik uit naar de volgende editie.
Door gebouwen en langs plekken waarvan je het bestaan niet wist
Als we nog maar net de hoek omslaan bij – een van mijn favoriete eetcafés- Lambik, wijzen de routepijlen ons duidelijk door de hekken van de Oude Hortus. Een leuke eerste verrassing. Nooit eerder ben ik namelijk in deze -prachtig in bloei staande -binnentuin geweest, of stond ik ooit stil bij het bestaan van het pand. Nu mogen we een kijkje nemen. Enthousiast en nieuwsgierig lopen we verder.
Geen haast
Het Wiebengacomplex en het daaropvolgende Stadslyceum laten de wandelroute dwars door hun gebouwen lopen. De band in de entree steekt ons een hart onder de riem. Maar er is geen haast. In de prachtig oude gang van het Stadslyceum staan we even stil om met een bekende te kletsen, een bezoekje te brengen aan de wc en een vestje uit te doen. Sporadisch wandelt er een vlotte wandelaar op serieuze tred voorbij. Verder worden we niet ingehaald. Dit is genieten van de omgeving en de gezelligheid.
Stilte in de stad
Dan voert de route door het Forum. Wij komen regelmatig in deze huiskamer van Stad en kiezen daarom niet voor een verkenningstocht naar boven. We wandelen verder naar het Pepergasthuis. De rust die hier heerst, op toch echt wel een van de drukste uitgaanslocaties van stad, blijft mij altijd weer verbazen. Zo ook in het volgende, mijn andere favoriete hofje in Stad; Het St Anthony Gasthuis. Prachtig hoe alle bewoners hun voortuintjes vol liefde bijhouden. De tuintjes stralen ons toe. En wij stralen terug.
Pauze op z’n tijd
Op het Zuiderdie zie we op het terras van Wadapartja al een aantal ‘groene keycords’ zitten. Als deelnemer hebben we allemaal een stempelkaart gekregen voor onderweg. Dapper stappen we door. Maar wanneer we bij TOET aankomen kunnen we het niet weerstaan. Tijd voor terras, koffie en scones. Die zijn hier zo lekker!
Luhu
Weer volgt een plek waar ik geen weet van had. Groningen heeft een clubhuis voor doven: Luhu. Via de buitentrap in de prachtige binnentuin met een fotogeniek uitzicht op de Der Aa-kerk lopen we naar boven waar we kennis kunnen maken met de club.
Waar je anders aan voorbij loopt
Knol’s Koek is een pand aan het Hoendiep waar ik vaak langs rij, maar wat ik nooit bewust heb geregistreerd in mijn brein. Gek eigenlijk, want het is een lang wit gebouw, waar je eigenlijk niet omheen kunt. De koeken van Knol’s Koek kende ik natuurlijk wel, duh, de lekkerste koeken uut Stad. Ik ben dan ook blij dat ik dit schattige nog in oude stijl verkende winkeltje in mag. Foei, dat ik hier nooit eerder ben geweest. We mogen zelfs verder vandaag, wandelen door de bakkerij en opslag achter de winkel waar we een heerlijke plak koek naar keuze (gember, rozijnen,..) en koffie of thee aangeboden krijgen. Er volgt een stempel voor de pauze op de stempelkaart. Buiten staan bankjes voor de deelnemers en de zon schijnt vrolijk mee op de éénkoppige live band. Ik bedenk me gelezen te hebben dat Knol’s Koek deze maand 100 jaar bestaat. Hieperdepiep, hoera!
Keuzemoment
Via een kleine klim op de trappen van de Woldring locatie komen we bij het keuzebordje. Linksaf betekent de 20 kilometer, rechtsaf de 12. We hebben ons dapper opgegeven voor de 20, maar de komende dagen staat ook de vierdaagse met mijn kinderen in mijn agenda. Of de 20 dan wel zo slim is, betwijfelen we. We gaan naar rechts. En laat daar nou het fijne proeflokaal van Baxbier het eerstvolgende punt zijn. De deelnemers weten hier tevreden te proosten op het gezellige houten terras aan het water.
Via de achteringang naar binnen
Tijdens de route moeten we ons telkens even weer oriënteren. De organisatie heeft het zo leuk opgezet dat je namelijk vaak via een andere kant dan je gewend bent ergens inkomt en uitgaat. Veel ‘oooo zijn we nu hier?!’ momentjes dus.
Zowel bij straatjes als bij gebouwen ervaren we een ander perspectief op de stad en haar architectuur. Het laat ons anders kijken. Een ‘jeetje wat is dit toch eigenlijk mooi he?’ en ‘Goh, zo heb ik het nog niet gezien!’
Ik wil nog niet naar huis
Als we wederom een verrassend momentje hebben als opeens het Noorderplantsoen (al!-)weer opduikt, voelen we een sterke tegenzin bij het idee dat de 12 kilometer erop zit. We zijn al 4 uur samen op pad, maar vinden het zó leuk! Nog eeeeven dan? Yes, ik krijg m’n moeder mee het terras op van Mahalo. Zo stellen we de finish nog even uit en genieten in het zonnetje van de passerende deelnemers. Grappend zeg ik tegen m’n moeder dat we na de finish in een zwart gat vallen. Ik wil nog niet naar huis.
Gezelligheid in het Noorderplantsoen
Als de thee op is, zijn we klaar om de laatste meters naar de finish af te leggen. Onze eindscore? Ruim 4 uur plezier en vele geweldige indrukken van Stad rijker!
Bij de start/finish is het nog lang gezellig: terwijl we ons op de foto laten zetten, trakteren anderen zichzelf op een welverdiende cappuccino bij de koffiekar of strijken neer op het terras van Zondag. Wij besluiten de kinderen die met opa op de Meikermis zijn op te zoeken.
Tip:
Loop jij ook warm voor zo´n verrassende wandeling door Groningen? Plaats dit lijstje van hardloop- en wandelevenementen in je bookmarks. In 2024 vindt de Urban Walk plaats op zondag 26 mei. Hier kun je je opgeven.
Heb je meegedaan aan de Urban Walk? Deel jouw ervaring hieronder. Vind ik leuk!
0 reacties