MOUT: modern speciaalbiercafé met Neerlands beste gerstenat
Vraag een Groninger de weg naar zijn favoriete biertent, en je hebt dikke kans dat je aan het Zuiderdiep belandt. Waar deze gele weg (ja, die van de Pathé) kruist met de Pelsterstraat, vind je Proeflokaal MOUT. Een Nederlands biercafé in een prachtig art-nouveau-pand.
Klassiek meets modern
Vrijdagmiddag, vier uur. Ik stap door het dikke gordijn naar binnen en heb meteen dat kroeggevoel te pakken. Het is lekker druk. Mijn oog valt op een tafeltje bij het raam. Ik snel ernaartoe en plof neer. Vanaf hier kijk ik uit op Wadapartja; ook geen verkeerde tent trouwens.
Terwijl ik op Sonja wacht, neem ik de ruimte in me op. De inrichting is modern, maar heel vertrouwd. De pizzeriastoeltjes gaan goed samen met de moderne massief houten meubels. Het klassieke koper, de oudgroene lijsten en de oranje accenten geven het een warme sfeer.
De bierkeuze blijkt reuze
Net als ik is Sonja een groot bierliefhebber. We ontdekken dat alle speciaalbieren die MOUT schenkt, zijn gebrouwen door Nederlandse (micro-)brouwerijen. Van Middelburg tot Harlingen en alles ertussenin. Mijn taalhart maakt een sprongetje bij het lezen van alle gekke biernamen. Ik kan het niet laten er direct studie van te maken.
Ondertussen onderwerpt Sonja onze ober aan 101 biergerelateerde vragen. Op alles heeft hij een antwoord. Toch maakt dat de keuze niet makkelijker. De bierkaart staat namelijk tjok- en tjokvol. Ik besluit voor de gekste naam te gaan. Datisanderekoekoek (Bird Brewery, Amsterdam) wint op een haar na van Hop Zij Met Ons (Jopen, Haarlem). En, zoals het een Groninger betaamt, volgt daarop een Baxbiertje. Bij gebrek aan de legendarische Koud Vuur wordt het een Kon Minder.
We gaan nog niet naar huis…
De tijd vliegt om. Net wanneer Sonja vertrekt, komen er nog wat vrienden binnengewandeld, klaar voor de vrijmibo. Ik laat me overhalen nog even te blijven hangen. We bestellen wat hapjes en wagen ons aan een Pieremegoggel (aanrader!). Een van de vrienden heeft pech: de twee bieren waar hij speciaal voor kwam, zijn op. Tot op de laatste druppel wordt het goudgele gerstenat voor hem uit de tap geperst en in een proefglaasje aangeboden. Gratis. Het is duidelijk: hier wordt geen druppel verspild. Een plek naar mijn hart.
Tips:
- Pieremegoggel (Homeland, Amsterdam), Smoked Porter (Martinus, Groningen), De Vagebond (Maallust, Veenhuizen), Datisanderekoekoek (Bird Brewery, Amsterdam), Sergeant Pepper (Oersoep, Nijmegen), Mannenliefde (Oedipus, Amsterdam)
- Smaakt ie? Pak die trippel mee op weg naar buiten. MOUT heeft namelijk een inpandige biershop.
- Ook leuk: het bierdiner bij Bax
Praktisch:
- Waar: Gedempte Zuiderdiep 43
- Openingstijden: dinsdag t/m zondag, vanaf 15.00 uur
En, heb jij nog een smaakvolle bier-tip?
0 reacties