Planken bij Wadapartja: goed begin van de dag
Eten doe je allereerst met je ogen, wordt wel eens gezegd. Als dat zo is, dan is de Wadapartjaontbijtplank voor mij dubbel genieten. Het is een feest voor het oog én voor de smaakpapillen.
Het is half elf in de ochtend als ik binnenloop bij Wadapartja. Buiten zit een jong gezin in het waterige zonnetje, binnen zitten een moeder met dochter en een jonge meid die met een flinke kop koffie aan het werk is. Ik heb expres nog niet ontbeten, want dat ga ik hier doen met een dikke ontbijtplank, zoals ze dit ontbijt hier noemen. Fitgirls opgelet dus. Nee grapje, dik is Gronings voor groot. Je krijgt dus een flinke plank met variaties van ontbijtgerechten voor twee personen.
Wadapartja doet zijn naam eer aan
Ik (enkelvoud inderdaad, dus ik krijg een wat minder dikke plank) neem plaats aan een van de tafeltjes in de hoeslijke inrichtings. Eigenaresse Margreet vertelt dat er net een nieuwe kaart is. ‘Ik ben er heel trots op dat er nu nog meer lokale producten en nieuwe smaken in onze gerechten zitten.’
De bloemen kun je ook opeten
Met een zwier worden een AppelWortelGember-sapje en de ontbijtplank voor m’n neus gezet. Het is maar goed dat ik wat honger heb opgespaard. Mijn ogen gaan als vanzelf naar de zoetigheid links op de plank. Margreet lacht. ‘De dikke pankouke is favoriet bij veel van onze gasten,’ licht ze toe. Snap ik
wel. Bovenop de dikke pannenkoek ligt een dot romige yoghurt met honing, blauwe bessen en een bloemetje. ‘De bloemen zijn eetbaar en komen uit de Eemstuin, een van onze nieuwste leveranciers. Het is toch gaaf als je je gerechten kan maken met verse ingrediënten uit Groningse bodem.’
Margreet vervolgt de uitleg over de gerechten op de plank. ‘Daarnaast een plak bananenstoet van vijgen, havermout, noten en een grapefruit-oranjebloesem jam. In het weckpotje een Griekse yoghurt met gekonfijt fruit en daarbovenop geroosterde havermout, blauwe bessen en bloemetjes
uit de Eemstuin. En voor de hartige trek een spicey uitsmijter op een dikke plak geroosterd brood.’
Aanvallen maar
Hart, zoet, kruidig en fris wisselen elkaar af. Ook in de gerechten is de balans fijn. Om maar bij mijn favoriet te beginnen: de pannenkoek is licht zoet door de honing en fris door de koele yoghurt met besjes. De uitsmijter heeft een pittige twist door de peperige kruiden. En bij de yoghurt met vruchten en granola droom ik weg. Die herinnert me aan verre vakanties, zittend in de zon, genietend van een licht ontbijt.
Dubbel genieten
De jonge vrouw die naast mijn tafeltje werkt, kijkt op. ‘Dat ziet er echt supergoed uit.’ Ik knik – volle mond. ‘Het smaakt ook supergoed. Stukje bananenbrood proberen?’ Ik krijg de plank in mijn eentje niet leeg en het idee is natuurlijk dat je dit ontbijt deelt. Margreet schuift ook weer even aan. Ik ben namelijk wel benieuwd naar haar filosofie achter Wadapartja. ‘Lokale gastvrijheid en beleving staan centraal. Dat zie je aan het menu, aan de inrichting en aan de winkel die onderdeel is van de zaak. Het is hier allemaal net even wat anders.’ Zo ook het menu. Dat ontstaat na veel experimenteren. ‘De kok en ik hebben altijd onze voelsprieten aan staan. Eerst testen we een nieuw gerecht door het als daghap te serveren en goed te luisteren naar de reacties van onze gasten. Biologisch, lokaal, maar ook vegetarisch, veganistisch en internationale smaken komen terug op de kaart.’
Tijd om aan de rest van de dag te beginnen
Ik drink de laatste slok van mijn vitaminstoot awg-sap. Tijd om aan het werk te gaan. Met de energie moet het wel goed komen. Terwijl ik de deur uitloop, app ik mijn vriend: ‘Binnenkort een keer samen planken?’
Praktisch:
• de ontbijtplank is tot 11.30 uur te bestellen
• op verzoek is vegetarisch of veganistisch mogelijk
Tips:
• Reserveer nu jouw I Go Groningen ontbijtspecial
• Te laat voor het ontbijt? Vanaf 11.30 uur wordt lunch geserveerd. Margreet: ‘Een lunchgerecht waar ik echt trots op ben is de Eemstuin verrasme salade met appel, druiven radijs, komkommer, haricots vers, een dukkah van noten en zaden, vlierbloesemdressing en de eetbare bloemetjes uit de Eemstuin.’
• Wadapartja heeft regelmatig speciaalbier op de kaart, maar daarnaast zijn er ook superspeciale speciaalbiertjes die op het krijtbord binnen staan (op=op).
0 reacties